SLP:n yrittäjä Teemu Lautiainen: ”Palvelumme kattaa koko lämpöpumpun elinkaaren”

Lämpöpumppualalla on mennyt jo muutaman vuoden vahvasti, ja yhä useampi päätyy lämmitysratkaisuja verratessaan energiatehokkaaseen lämpöpumppuun. Vuodesta 2008 alalla toiminut Savonlinnan Lämpöpumppu oy:n (SLP) yrittäjä Teemu Lautiainen pohtii, että pärjäämiseen on vaadittu muutakin kuin laadukkaat tuotteet.

– Olemme saavuttaneet asiakkaidemme luottamuksen kovalla työllä ja asiakaslähtöisyydellä. Emme halua olla pelkkä tarvikemyyntiliike. Meillä on pitkän linjan asentajia, jotka hallitsevat paitsi lämpöpumppujen asennukset myös muut LVI-puolen työt, kuten  käyttövesiputkien ja lämpöpatteriverkoston asennukset ja korjaukset.

Lautiainen lisää, että SLP:n asiakkaat arvostavat sitä, että vastuu lämmitysjärjestelmän kokonaisuudesta on yksissä käsissä.

– Emme jätä asiakasta omilleen asennuksen jälkeenkään. Palvelumme kattaa koko lämpöpumpun elinkaaren.

Reilu 15 vuotta sitten ilmalämpöpumppujen myynnillä ja asennuksilla yritystoimintansa aloittanut ja sittemmin palveluvalikoimaansa maalämpöpumppuihin ja ilma-vesilämpöpumppuihin laajentanut Lautiainen korostaa, että jokaiseen kohteeseen ja tarpeeseen löytyy sopiva lämpöpumppumalli.

– Ammattilaisina sanomme rehellisesti, mikä on kussakin tapauksessa järkevin ratkaisu. Kartoituksen teemme veloituksetta, eikä se sido mihinkään. Meitä saa lähestyä matalalla kynnyksellä. Kivijalkamyymälässämme Schaumanintiellä on aina joku paikalla.

Noin 15 vuotta sitten asennettuja ilmalämpöpumppuja vaihdetaan parhaillaan uusiin. – Savonlinnan Lämpöpumppu huolehtii vanhojen ilmalämpöpumppujen kierrätyksen asiakkaan puolesta, Lautiainen sanoo esitellessään talven aikana kierrätyskonttiin kertyneitä ilmalämpöpumppuja.

Lämpöpumput vaativat säännöllistä huoltoa

Lautiainen kertoo, että iso osa yrityksen asiakkaista haluaa solmia lämpöpumpun ottaessaan huoltosopimuksen, johon kuuluu muun muassa säännölliset huollot. Yrittäjä korostaa lämpöpumppujen huoltojen tärkeyttä, sillä huollot ehkäisevät monia ongelmia.

– Esimerkiksi ilmalämpöpumpun kennosto pitäisi puhdistuttaa parin vuoden välein, jotta kennosto ei rupea haisemaan, saatikka homehtumaan. Samalla tehdään muutkin toimenpiteet, kuten tarkistetaan kylmäaineen määrä.

Lautiainen painottaa, että yli kolme kiloa kylmäainetta sisältäviin kylmälaitteisiin on tehtävä vuoden välein lakisääteinen vuototarkastus.

– Jos jotain sattuu, eikä huoltopäiväkirjaa löydy, vakuutusyhtiön kanssa voi tulla hankaluuksia. Meillä on kylmäluvat pieniin ja isoihin kylmälaitteisiin, joten niihinkin liittyvät huollot onnistuvat kauttamme ammattitaidolla.

Valtio tukee lämpöremontteja

Lautiaisen mukaan juuri nyt on erityisen hyvä hetki vaihtaa öljylämmitys lämpöpumppuun: öljylämmityksen maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun vaihtavan pientaloasujan on mahdollista saada lämpöremonttiin 4 000 euron valtionavustus. Avustusta voi hakea niin kauan kuin siihen osoitetut määrärahat riittävät.

– Hallituksen linjaus on, että öljylämmityksestä päästäisiin eroon vuoden 2030 loppuun mennessä.

Lautiainen muistuttaa, että vaihtoehtoisesti öljylämmityksestä luopuja voi hakea lämpöremonttiinsa kotitalousvähennystä.

– Kahden puolison taloudessa vähennys voi olla maksimissaan 7 000 euroa. Ehdottomasti kannattaa teettää remontti mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, kun erilaisia tukia on vielä saatavilla ja lämpöpumppujen hinnatkin ovat järkevällä tasolla.

Lämpöpumppupäivillä on hyviä tarjouksia

Savonlinnan Lämpöpumpun perinteiset lämpöpäivät järjestetään Schaumanintien toimipaikassa tulevana viikonloppuna 26.–27.4.

– Henkilökuntamme lisäksi paikalla on maahantuojien edustajia vastaamassa kysymyksiin. Kävijöille on tarjolla kahvia ja pullaa. Tervetuloa juttelemaan – meillä on hyviä kevättarjouksia, Lautiainen vinkkaa.