Opi lämpöpumpuista!

Arkipuheessa lämpöpumpusta puhuttaessa tarkoitetaan usein ilmalämpöpumppua. Lämpöpumppuja kuitenkin on erilaisia ja lämpöpumpputyypin mukaan ne ottavat lämpöenergiaa ulkoilmasta, talon ilmanvaihtoputkiston poistoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta.

Lämpöpumpputyypit ovat:

  • Maalämpöpumppu
  • Poistoilmalämpöpumppu
  • Ilma-vesilämpöpumppu
  • Ilmalämpöpumppu

Lämpöpumppu on erinomainen tapa säästää rahaa ja ympäristöä. Lämpöpumppu hyödyntää ympäristöstä saatavaa energiaa, kuten maaperän, veden tai ilman lämpöä. Tämä energia on ilmaista ja rajoittamatonta. Lämmitysjärjestelmä tarvitsee vain vähäisen määrän sähköä pumpun toimintaan.

Maalämpöpumppu sopii hyvin vanhan lämmitysjärjestelmän korvaajaksi. Maalämmössä hyödynnetään maaperään varastoitunutta energiaa kotisi lämmittämiseen. Lämpö otetaan talteen maahan asennettavalla lämmönkeruuputkistolla sekä maalämpöpumpulla. Pumppu jakaa lämmön rakennukseen vesikiertoisen patterijärjestelmän tai lattialämmityksen avulla.

Maalämpöä voi kerätä useilla tavoilla:

  • Lämpökaivo porataan tyypillisesti syvälle kallioperään.
  • Keruupiiri voidaan sijoittaa noin 1–2 metrin syvyyteen vaakatasoon, esimerkiksi pellolle.
  • Rannalla sijaitsevissa kiinteistöissä lämmönkeruupiiri voidaan sijoittaa myös vesistöön, jolloin se kerää vesistöön sitoutunutta lämpöenergiaa.

Ilmavesilämpöpumppu on toimiva valinta kohteisiin, joissa käytössä on vesikiertoinen lämmönjakoverkko, kuten vesipatterit tai lattialämmitys. Ilmavesilämpöpumppu voi toimia kodin pääasiallisena lämmönlähteenä. Se on tehokas ja taloudellinen tapa pitää koti lämpimänä vuoden ympäri. Ilmavesilämpöpumppu on myös oiva valinta tukemaan toista lämmitysjärjestelmää, kuten esimerkiksi sähkölämmitystä. Se auttaa alentamaan energiakustannuksia ja lisää järjestelmän tehokkuutta.

Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian ilmanvaihtoputkiston kautta poistettavasta ilmasta. Poistoilmalämpöpumpun hankinta on kannattavinta, kun sisätilavuus on suuri lämmitystehon tarpeeseen nähden. Poistoilmalämpöpumppu siirtää lämmön tarpeen mukaisesti ja huolehtii lämmityksen lisäksi myös ilmanvaihdosta sekä lämpimän käyttöveden tuottamisesta. Poistoilmalämpöpumpulla voidaan usein myös viilentää sisäilmaa. Pumpulla ei voi kuitenkaan tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa energiaa ja varsinkin pakkasella on suositeltavaa polttaa myös puuta pienentääkseen ostettavan sähköenergian määrää. Poistoilmalämpöpumppu vaatii toimiakseen tuloilma- ja poistoilmakanaviston.

Ilmalämpöpumput ovat ehkä yleisimpiä lämpöpumppuja. Ne pienentävät etenkin sähkölämmitteisten kiinteistöjen sähkölaskuja lämmityskaudella ja tarjoavat helppoa viilennystä kesähelteillä.

SLP:ltä kaikki lämpöpumput – ota yhteyttä

SLP asentaa, huoltaa ja korjaa kaikenlaiset lämpöpumput. Haetpa sitten uutta ilmalämpöpumppua, maalämpöpumppua tai esimerkiksi vesi-ilmalämpöpumppua autamme mielellämme oikean laitteen valinnassa!